wilgotnościomierz do zboża

Wilgotnościomierz do zboża, dlaczego warto go kupić?

Zakup wilgotnościomierza do zboża nie jest dużą inwestycją, biorąc pod uwagę zwiększenie zysków z uprawy, jakie może przynieść jego użytkowanie. Ceny urządzeń z tej kategorii zaczynają się już od około 800 złotych. Jak wilgotnościomierz do zboża przyczynia się do maksymalizacji zysków i w jaki sposób ułatwia rolnikom pracę? Dlaczego warto go kupić?

Nowe technologie znacząco przyczyniają się do rozwoju rolnictwa i pozwalają ograniczyć straty oraz maksymalnie zwiększyć zysk z uprawy. Nawet wieloletnie doświadczenie nie pozwala określić właściwości ziaren z taką dokładnością, jak dobrze skalibrowane, precyzyjne urządzenie. Wilgotnościomierz do zboża pozwala łatwiej podjąć decyzję na temat tego, czy zacząć żniwa i czy zboże jest już gotowe do zbioru. Zboże o najlepszej możliwej wilgotności to zarobek dla właściciela uprawy. Oszczędzamy pieniądze oraz czas, oddając je do skupu i unikając przy tym potrąceń.

Wilgotnościomierz do zboża a przechowywanie ziarna

Jeśli ziarno jest zbyt wilgotne, podczas jego długotrwałego przechowywania może dość do rozwoju grzybów pleśniowych. Ziarno o optymalnej wilgotności można łatwiej przechowywać. Wilgotnościomierz do zboża pozwala bezpiecznie składować nawet duże partie ziaren przez długi czas. Zredukowane zostaje ryzyko rozwoju w partii zboża pleśni, dzięki czemu zabezpieczamy się przed dużymi stratami. Użytkowanie wilgotnościomierza pozwala również skutecznie wyeliminować zjawisko grzania ziarna w silosach.

Kalibracja wilgotnościomierza, rodzaje zbóż

Wilgotnościomierze pozwalają poddać testom różne gatunki zbóż, traw, roślin strączkowych czy oleistych. Każda z badanych roślin i każde ziarno posiada swoje określone wartości pomiarowe. Nowoczesne wilgotnościomierze są szybkie i łatwe w kalibracji, a także w obsłudze i czyszczeniu. Można zakupić urządzenie skalibrowane dla kilkunastu do kilkudziesięciu gatunków nasion, zbóż i roślin, w tym dla jęczmienia, jęczmienia ozimego, grochu, kukurydzy, owsa, gorczycy, pszenżyta, fasoli żyta, soi, siemienia lnianego, gryki, soczewicy, prosa, słonecznika i innych.

Minimalizując straty, zwiększasz opłacalność swojej uprawy. Zyskujesz zatem dodatkowe pieniądze i czas. To prosta droga do rozwoju, który jest niezbędny, gdy chcemy nadążyć za rosnącymi wymaganiami rynkowymi i unowocześniać gospodarstwo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *